Alzheimer Bakımı

Alzheimer Hastasının Bakımı kimi zaman çok zor olabilir. Ancak, bu durumla başa çıkmanın yolları da vardır. Aşağıda diğer bakıcılar için yararlı olmuş birtakım öneriler bulacaksınız.


Yaşamı Normal Tutarak Rutinler Oluşturmak

Rutinler, vermeniz gereken kararları azaltır ve karışık günlük hayatınıza düzen ve plan getirir. AH olan kişi için güvenlik sağlayabilir. Rutinler ne kadar yardımcı olsa da, hayatı mümkün olduğu kadar normal tutmak önemlidir. Değişen koşulların izin verdiği ölçüde kişiye hastalıktan önce davrandığınız gibi davranmaya çalışın.
Kişinin Bağımsızlığını Destekleyin
Kişinin mümkün olduğu kadar uzun süre bağımsız kalması gereklidir. Bu, kendine saygısını korumasına yardımcı olur ve sizin üzerinizdeki yükü de azaltır.
Kişinin Saygınlığını Korumasına Yardımcı Olun
Unutmayın ki bakımını üstlendiğiniz kişi hala duyguları olan bir bireydir. Sizin ve diğerlerinin söyledikleri ve yaptıkları rahatsız edici olabilir. Kişinin önünde durumunu tartışmaktan kaçının. Tartışmaktan Kaçının
Her çeşit tartışma hem sizin hem de AH sahibi kişinin üzerinde gereksiz stres yaratır. Yetersizliklere dikkat çekmekten kaçının ve soğukkanlılığınızı koruyun. Üzülmek durumu sadece daha da kötüye götürür. Unutmayın ki bu bir hastalıktır, kişinin hatası değildir.
İşleri Basit Tutun
Alzheimer Hastası olan kişi için işleri daha basitleştirmeye çalışın. Çok fazla seçenek sunmayın.
Mizah Duygunuzu Koruyun
AH olan kişiyle birlikte (ona değil) gülün. Mizah en iyi stres atma yöntemi olabilir.
Güvenliğe Önem Verin
Fiziksel koordinasyon ve hafıza kaybı yaralanma riskini artırır, dolayısıyla ev ortamını mümkün olduğu kadar güvenli hale getirmelisiniz
Zindelik ve Sağlığı Teşvik Edin
Bu, birçok durumda kişinin mental ve fiziksel becerilerini bir süre için korumasına yardımcı olur. En uygun egzersiz kişinin durumuna bağlı olarak seçilir. Tavsiye için doktorunuza danışın.
Kişinin Sahip Olduğu Becerileri En İyi Şekilde Kullanmasına Yardımcı Olun
Birtakım planlanmış aktiviteler hayata bir amaç ve anlam katarak kişinin saygınlık ve değer duygusunu geliştirir. Daha önce inşaatçı, bahçıvan, ticaret adamı ya da şirket yöneticisi olan bir kişi bu işlerle bağlantılı bazı becerilerini kullanmaktan tatmin duyabilir.
Ancak unutmayın ki AH ilerleyici olduğundan kişinin sevdiği/sevmediği şeyler ve becerileri zamanla değişebilir. Bu durum bakımı üstlenen sizin aktiviteleri planlama konusunda dikkatli ve esnek olmanızı gerektirir. İletişimi Koruyun
Hastalık ilerledikçe, sizinle kişinin arasındaki iletişim zorlaşabilir. Şunları yapmanız yararlı olabilir;
• Kişinin duyularının zarar görmemiş olduğundan emin olun – duyma ve görme gibi (örneğin gözlüklerin derecesinin değişmesi gerekebilir ya da duyma aracı düzgün işlemiyor olabilir) • Açık, yavaş, yüz yüze ve göz hizasında konuşun • Eğer kişi için rahatlık veriyorsa ona sarılarak sevgi ve sıcaklık gösterin • Kişinin beden diline dikkat edin – dil becerisinde sorunları olan kişiler konuşma dışı araçlarla iletişim kurar • Kendi beden dilinizin farkında olun • Kişiyle etkili bir iletişim kurabilmek için hangi hatırlatıcı, teşvik edici kelimeler, yol göstermeler ve açıklamalar kombinasyonunun gerekli olduğunu bulun. • Konuşmadan önce kişinin dikkatini çektiğinizden emin olun
Hafıza Yardımcıları Kullanın
AH’nın erken dönemlerinde hafıza yardımcıları kişinin hatırlamasına yardımcı olur ve aklının karışmasını engeller.
Başarılı Olmuş Örnekler;
• Akrabaların büyük harflerle ile adları yazılı olan resimlerini gösterin, bu sayede kişi kimin kim olduğunu hatırlayabilir • Odaların kapılarını kelimeler ve birbirinden farklı göze batan renklerle işaretleyin • Hafıza yardımcıları AH’nın ileriki aşamalarında çok yardımcı olamayacaklardır.